Vécsey Kálmán festőművész

1925. május 26-án született Budapesten. Régi, a magyar történelemből is ismert családból származott. Iskoláit Budapesten a kornak és a társadalmi helyzetének megfelelően a Honvédségi Akadémián, mint magyar királyi huszárhadnagy végezte, katonai szolgálatát is a lovasságnál töltötte.

Az állatok szeretete meghatározója művészetének. Ismeri a lovat és a lovaglás minden fortélyát. Családjának mostoha anyagi ágában mindenki festett. Nevelőanyja, Krompecher Grétus is festőművésznő volt, unokája Madarász Viktor fivérének, Madarász Pálnak.

Vécsey Kálmán legfőbb mestere Madarász Viktor lánya, Madarász Adelheld volt. A háború után származása és neve miatt meghurcolták, és csak 1974-től válhatott önálló művésszé. Sokat dolgozott a Művészeti Alap export osztályának, az Artex-nek és több művészeti galéria felkérésére. Igen sok kollektív tárlaton szerepelt, többek között Milánóban, nyolcszor állított ki a Frankfurti Nemzetközi Tárlaton. A helyi műkereskedelem közvetítésével tárlatai nyíltak New Yorkban, Düsseldorfban, Venloban és még számos helyen. Képeinek témái falkavadászat (par force), színes, lovas életképek. A rendkívül pontosan ábrázoló művész az általa választott témának szakavatott mestere. Nagyarányú külföldi vásárlások is bizonyítják azt, hogy a festészet ezen érdekes és ma már csak kevesek által művelt szegmense továbbra is a gyűjtők érdeklődési körében maradt.

 

Vécsey Kálmán festmények