Tüttő József festőművész

Tüttő József

életrajz


Tüttő József festőművészről el lehet mondani, hogy korunk egyik olyan alkotója, kinek már szignóznia sem kellene festményeit, hisz egyetlen ecsetvonásáról felismerhető bármelyik képe. Mind technikailag, mind a műélvezők egy elvarázsolt álom utazói lehetnek.

 

Témái közt fellelhető a sokszínűség: életképek, csendéletek, utcajelenetek, állatábrázolások megjelenítései kerülnek ki kezei közül. Ezeket egységbe foglalják úgynevezett „tüttőiséget” adnak, a néhol ironikus, hol abszurd, humoros, vagy éppen letargiát üzenő jelenetek egy meseszerű, misztifikált, de mégis megfogható világ látomásában.

 

Visszatörléses technikával dolgozik, mellyel farostlemezre ecsettel illetve pisztollyal viszi fel a festéket, és szinte az akvarell hatásával vetekedő fátyolossággal teszi áttetszővé, lágy tónusává minden alkotását, melynek köszönhetően nemcsak témái, hanem megjelenítése is egy bársonyos mesevilágba kalauzolja el a nézelődőt.

 

Festményein nem dorbézol a paletta őrjítő, giccses szivárványa. Általában két, három vagy négy színnel dolgozik csupán, így ezeknek árnyalatai futnak át egy selymesen könnyed harmóniába, melyekből fekete, szabálytalan vonalvezetéssel felvitt kontúrok közé zárt ablakok, épületek, elevenednek meg. Mindig vidám színvilágával még a legszomorúbb jeleneteknek is tud adni olyan boldogságtartalmat, hogy minden festményét megcsodálva csupán a szépséget fedezzük fel képeit nézegetve.

 

Ahhoz, hogy ezt a látásmódot elérje, segítségére voltak tanárai, akik közül ki kell emelni a szülővárosától, Marcalitól nem messze élő Barna Árpádot és a Kaposvárott élő Leitner Sándort.

1993-tól, mióta elindult ezen a pályán, igen nagy utat tett meg, így szorgalmával, kitartásával, kreatív életigenlésével még a legabszurdabb helyzeteket is egy komikus, de mégis bájos formába öntve tárja elénk.

2002-től tagja lett a kaposvári Pannon Art Művészeti Egyesületnek. Rendszeresen tart egyéni kiállításokat és kérik fel közös tárlatok részvételére.

 

Tüttő József a XXI. Században is képes arra, mely keveseknek sikerül, hogy a plagizálás még véletlenül se jusson eszünkbe képeit nézegetve, hisz különleges látásmódját kialakítva, sajátságos témákat és technikákat alkalmazva egy teljesen új arcát ismerhetjük meg a művészi ábrázolásnak.

 

A mai elmagányosodó, befelé forduló világban öröm látni egy olyan alkotót, ki még az elmúlás keserű barázdái közt is mosolyt tud ébreszteni az emberek lelkében a mesék világába invitáló csodálatos festményeivel.

 

 

 

Tüttő József festmények

Tüttő József - Mindenható bölcsesség, 35x50 cm, portré olaj-fa
Mindenható bölcsesség
50x35 cm
Ajánlatkérés
Tüttő József - Ahol még vannak fák, 50x60 cm, tájkép olaj-fa
Ahol még vannak fák
60x50 cm
Ajánlatkérés