Benda Zoltán festőművész

1963-ban született Hódmezővásárhelyen.

Festői pályáján a régi gyökerekből táplálkozó vásárhelyi iskola hagyományait követve indult el. Természetelvű festményei konkrét megfigyelés eredményeként születnek, melyek szinte egy szociológiai látlelettel is felérnek.

Dr Pogány Gábor egyetemi tanár és művészettörténész szerint:
....,, Alaposabban szemlélve, a távolabbi alföldi tájak is ihletői Benda Zoltán világának. Festményeinek némelyikén egy-egy házfal fehérje erejéig még Koszta József szelleme is kísért, de a művész saját egyénisége szintén ott van a vásznon. A vásárhelyiség nyomasztó is lehet egy pályája elején lévő alkotó számára. De Benda Zoltán jól operál a fénnyel és az atmoszférával. Egyéni látásmódról tanúskodó vízparti fáit vagy erdei tájait mindazoknak látniuk kell, akik szeretik a realista stílust, a valóság sajátosan átírt mását."
Művei látványon túli tartalmat is hordoznak, kifejezve a lakók életformáját és az alkotó irányukba megnyilvánuló rokonszenvét. Szívesen sétálnánk téli, nyári, vagy őszi tájaiban a kis sétaúton, vagy a városi korzón.
A múló tél, vagy a természet őszi pompája különös derűvel tükröződik tájképein. A téli vagy nyári hangulatok, a valóság jelen van minden ecsetvonásában. Jellegzetesen egyéni a mondanivalója, színei, s nyugalmat sugárzó a képi világa.

Kiállítások: 1989-től több alkalommal Budapesten, 1993. Kecskemét, 1995. Pécs, 1999. Szeged, 2003. Kiskőrös, 2004. Győr, Eger, 2005. Jászberény.
 

Benda Zoltán festmények

Benda Zoltán - Utcarészlet II, 40x50 cm, városkép olaj-fa
Utcarészlet II
50x40 cm
Ajánlatkérés
Benda Zoltán - csendes kis utca, 40x50 cm, városkép olaj-fa
csendes kis utca
50x40 cm
Ajánlatkérés
Benda Zoltán - Balatoni emlék, 90x50 cm, városkép olaj-fa
Balatoni emlék
50x90 cm
Ajánlatkérés
Benda Zoltán - Horgászok álma, 90x50 cm, tájkép olaj-fa
Horgászok álma
50x90 cm
Ajánlatkérés
Benda Zoltán - Alföldi emlék, 40x50 cm, tájkép olaj-fa
Alföldi emlék
50x40 cm
Ajánlatkérés