Fürst József festőművész

A művész 1947. februárjában született Budapesten.

Művészeti tanulmányai után már fiatalon belekerült a nemzetközi művészeti életbe, így 1976-ban a postdami nemzetközi biennálén 3. díjat nyert. Innentől kezdve folyamatosan szervezett kiállításokat Párizsban, Londonban, Hollandiában, Belgiumban majd a tengerentúlra is kikerültek munkái. Munkái a Christies és Sothebys Kereskedőházban valamint a Doroteumban is bemutatásra, árverésre kerültek.

1980 óta rendszeresen kiállító festőművész New Yorkban és Los Angelesben. 1989 óta lehetősége nyílt arra, hogy Magyarországon is bemutatkozzon műveivel.

Fürst József a XVI. századi olasz manueristákat idézi. Rajzkészsége tökéletes, ecsethasználata briliáns, képeinek felszíne a festett vásznon ecsethasználatának köszönhetően jég simaságú. Habár művei igen színpompásak mégis higgadtan békéltetőek, megnyugtatóak. Szokványos eszközeivel ragyogóan illeszti a jelenkor üzenetét a fejedelmiségbe, s ötvözi ezt a földi dolgokkal, különös tekintettel az élet árnyoldalaira: az öregség a halál, a háború, a pusztítás és a pusztulás témáira. Kevésbé közvetett mellékértelmű képeivel teljesedik ki.

Műveinek összessége nem homogén, mindegyik más-más művészi nézőpontot takar. A valóság varázslatos életrekeltésének tanárává lett. Ma már tudjuk ő nem egy létező „iskolát” választott alkotásához, hanem teremtett egy iskolát. Senki nem rendelkezik azzal a végtelen türelemmel, amellyel ő az apró feladatok megoldásához látott.

Megannyi hevenyészett kép és erőlködés után, megtalálta az alkotói örömöt egy budapesti alkotóházban ahol munkássága olyan szintre fejlődött amely bővítette a magyar művészet spektrumát. Emellett önzetlen tagja a Szent Lukács Szövetségnek s ezen köteléken keresztül puhatolja művészi nyelvét.

Kiállításai: 1980 óta több alkalommal New York, Los Angeles, San Francisco, 1989 óta több alkalommal Budapest, 1992. Leyden, 1993. Amszterdam, 1995. Milánó, 1998. München, 2002. Tiszaújváros, 2004. Velence, Jászberény, 2006. Baja, Gödöllő.

 

Fürst József festmények