Pántl László festőművész

PÁNTL LÁSZLÓ

FESTŐMŰVÉSZ


Pántl László1943 novemberében született Budapesten. Festőművész szülei révén a képzőmű- vészet gyermekkorának meghatározó élménye. Gyermekkora óta magától érthetődően rajzol és fest. Apja Csabai Pántl László a harmincas évek kedvelt festőjeként ismert, a művész első mestere. A szülői képek gondolatisága folytatódik Pántl László tájképein. Mestere volt még Horthy Nándor festőművészt is, aki technikáját alakította a fiatal képzőművésznek.
1969-től – a Soproni egyetem elvégzését követően – kiállító festőművész. A festészet minden műfajában járatos, több alkotóközösség köztük az 1983-ban alakult Szőnyi István Alkotóközös- ség vette fel sorai közé. Művészi fejlődése során végigjárta a festészet minden műfaját. Rajzolt portrét, mintázott gipszbe, festett csendéletet, aktot. Dolgozott akvarellel és olajjal egyaránt.
Magyarországi kiállításai nagyrészt a Képcsarnok Vállalathoz kötődnek. Kiállításait számba venni külön-külön monográfiát igényelne, ezért az alábbi felsorolások csak kiragadott példák a művész gazdag kiállítási repertoárjából.

1987 Győr
1988 Zalaegerszeg Mecénás Galéria
1989, 90, 91 Székesfehérvár Mednyánszky terem
1992-1994 Budapest Stefánia Galéria
1997 Enying Mezőgazdasági Tárlat
2001 Budapest Jókai klub (vándorkiállítás)
2001 Mezőtúr (vándorkiállítás)

Első külföldi műkereskedelmi kapcsolata a neves Bullion és Vimercati műkereskedelmi céggel köttetett. Első Nyugat-Európai kiállításai ehhez a nemzetközi műkereskedelmi céghez kötődnek 1983-tól állandó szereplője a nemzetközi tárlatoknak. Többször szerepelt a frankfurti Art Messe-n. Észak Amerikában a kanadai Beaux Arts International (Torontó) 1989-ben és 94-ben rendezett a művésznek egyéni kiállítást. Többször kiállított az Egyesült Államokban, 1992-ben Settler’s West (Tucson, Arizóna)
1994-ben Western Wildlife Gallery of San Fransisco (California)
1999-ben Gallery W. W. Johnson (Buffalo, New York)

Festményei sikerének titka a festő által hitelesen közvetített, sajátságosan magyar tájábrázolá- sában rejtőzik. Pántl László igazi és hamisítatlan tájképfestő. Életművének vezérfonala a termé- szet tisztelete és annak képi formában történő visszaadása. Témaválasztásának kimeríthetet- len tárháza a gyönyörű Vértes hegység, a Bakony-elő, a Velencei tó, a szikes Sárrét világa.

 

Pántl László festmények