Tóth Gábor festőművész

1966-ban született Pécsett, azóta ott lakik és dolgozik.
Gyerekkora óta szeret rajzolni, ezért egyenes volt az útja a helyi művészeti szakközépiskolába. Ám a reklámgrafikai szak nagy figyelmet igénylő és sok szabályt felvonultató követelményrendszere túlságosan szűk keretek közé szorította az akkor még türelmetlen kamaszt. Így mindössze az első év végéig mondhatta magát "művészetisnek".

Természetesen a rajz és a festés továbbra is érdekelte, ezért beiratkozott egy „amatőr” rajzszakkörbe, ahol Pandur József- akit a mai napig mesterének tart- avatott gondoskodása során kóstolhatott bele először a képalkotás izgalmas folyamatába.
Négy évet töltött el itt, és erre az időszakra tehetőek az első kiállított képek, néhány közös kiállítás keretein belül.

Később elcsábította a rajzfilm. 1984-től a Pannónia Filmstúdió pécsi műtermében helyezkedett el fázisrajzolóként. Néhány év múlva már animátorként dolgozott. Mindeközben a dolgozók önálló gimnáziumában leérettségizett.

A rajzfilm, mely fő kenyérkeresetévé vált az elmúlt években kissé háttérbe szorította ugyan a festészetet, de hosszabb-rövidebb időközönként vissza-vissza tért a vászonhoz és az ecsethez.
Ennek –és a szerencsének- köszönhetően volt alkalma néhányszor találkozni Száz Endrével, aki képei láttán örökérvényű iránymutatásokkal látta el.

Figurális festőnek tartja magát. Legkedvesebb témája az ember, de nem áll távol tőle a kevésbé leíró ábrázolásmód sem.

Közös kiállítások:

József Attila Művelődési Ház 1985.
Fegyveres Erők Klubja 1986.
Munkásmozgalmi Ház 1987.
Dolgozók Önálló Gimnáziuma 1990.

 

Tóth Gábor festmények